Eén van mijn favoriete steden in de wereld (ja, zo erg houd ik van deze stad) is Stockholm. Het ligt op twee uur vliegen vanaf Amsterdam (de meest bekende airlines zijn KLM en SAS. Als je het niet erg vindt om iets langer te reizen kun je vanaf Eindhoven ook naar Skavsta vliegen met Ryanair). Maar wat maakt Stockholm nu zo speciaal? Wat moet je nou echt doen en zien als je daar bent en wat kan je beter overslaan?

 
Dit standbeeld van Orpheus staat op Hötorget, een gezellig plein tussen de stadsschouwburg en de grote bioscoop. Op het plein is er vaak markt waar vers fruit wordt verkocht. Het is dus totaal geen straf om in de zon op de trappen van het theater te zitten met een bakje aardbeien en te genieten van de zon en lekker mensen kijken. Je kan het vergelijken met de Dam in Amsterdam, maar dan gezellig. Helaas ook wel met duiven, zoals hierboven geillustreerd.

 
Uiteraard is Gamla Stan ook het bezoeken waard, het oude deel van de stad (gamla = oud, stan = staden, afgekort stan = de stad). Dit is tevens één van de meest toeristische delen van de stad. Er is één straatje waar enorm veel toeristenshops zitten. Best grappig om een keer gezien te hebben, maar ik zou er omheen lopen. Gamla Stan heeft genoeg leuke straatjes zonder schreeuwerige souvenirverkopers. Overigens zijn veel souvenirs wel echt leuk, in tegenstelling tot hele flauwe beeldjes enzo. Scandinavië staat bekend om de bijzondere designs, en dat is in de souvenirs ook goed te zien. Op Gamla Stan vind je tevens dit onwijs schattige beeldje van een jongetje (Järnpojken = ijzerjongetje). Het beeldje is ongeveer 15 cm hoog en mensen leggen er muntjes voor. In de winter breien mensen mutsjes en sjaaltjes voor hem. Nu was ik er in de zomer, dus heb ik dat helaas niet kunnen aanschouwen. Hoewel het beeldje ook wel toeristisch is, moet je er wel even naar zoeken. Het ligt in het hofje achter de Finse Kerk, vlak naast het Paleis. 

 
De architectuur van Stockholm is heel bijzonder. Zeker met zonsondergang lijken de gele en oranje gebouwen wel goud van kleur. Het is dus ook echt een aanrader om tegen die tijd naar Södermalm te lopen en de gouden gloed te zien op Gamla Stan (metrostation Mariatorget is dichtbij het Södermalarstrand, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt). Ook op straatniveau is er aandacht voor architectuur en details, zoals bij deze oude apotheek met de uil op de gevel.


Ben je ook wel eens in Stockholm geweest of ga je er binnenkort naartoe? Laat in de comments achter wat jouw tips zijn en wat je graag nog zou willen doen en zien :)

Liefs,
Nine.